Tipuri de ceara

Tipuri de ceara

Fabricarea lumanarilor poate parea un hobby simplu, care nu necesita multe cunostinte sau multa indemanare. Nimic mai neadevarat. Fabricarea lumanarilor consta in gasirea mixului perfect intre mai multe ingrediente care, in final, aduc bucurie clientilor tai.

Primul pas in fabricarea lumanarilor este sa iti alegi tipul de ceara cu care doresti sa lucrezi. In piata exista disponibile mai multe tipuri de ceara care, la randul lor, se impart in functie de uzul lor final.

 

 PARAFINA

Ceara din parafina este cea mai uzitata ceara in fabricarea lumanarilor, ea putand retine un procent mai mare de parfumant si colorant. Este o ceara in general mai ieftina decat surorile ei, fiind un derivat din petroleum.

Fiind o ceara sintetica, este foarte versatila si extrem de usor de lucrat cu ea, existand putine probleme in procesul de productie.

Ceara de parafina se poate folosi la:

  • Lumanari in recipiente – ex: Kerawax 4140, o ceara cu un finisaj extrem de neted si cu caracteristici de adeziune de recipient excelente
  • Lumanari in matrita – ex: Kerax 4600 (disponibila si in magazinul nostru online), o ceara realizata din parafina de calitate superioara, care poate fi folosita de sine statatoare sau in mix cu alte tipuri de ceara naturala (soia, cocos), etc

De regula, marile companii de lumanari (BBW, Yankee, WW, etc) folosesc ceara de parafina in productie sau, avand in vedere trendul spre sustenabilitate, acestea au migrat ori catre un blend de ceara, ori au lansat linii dedicate pentru lumanarile din ceara naturala.

 

 CEARA DE SOIA

Ceara de soia este o ceara naturala ce se fabrica din boabe de soia. Are o ardere curate (nu emana substante toxice) si mai lenta decat parafina, ceea ce face ca valoarea ei sa fie si mai semnificanta.

Ceara de soia a inceput sa creasca in popularitate la inceputul anilor 2000, cand micii producatori si-au dorit sa realizeze pentru clientii lor produse sustenabile, curate. Avand in vedere ca este un produs natural, vine si cu o serie de dezavantaje care trebuie luate in considerare: dificultate mai mare in a lucra cu acest tip de ceara (trebuie sa aveti grija in special la temperaturi), capacitate mai reduse de retinere a parfumului si costuri mai ridicate.

Desi este o ceara mai pretentioasa, in general, clientii prefera lumanarile din ceara de soia.

 Ceara de soia se poate folosi la:

 

CEARA DE ALBINE

Ceara de albine este una dintre cele mai vechi tipuri de ceara existente, fiind si ea, ca si ceara de soia, o optiune eco-friendly. Fiind derivata de la albine in procesul de realizare al mierii, are un miros subtil natural de miere, ajutand la purificarea aerului din jur.

Ceara de albine este o ceara tare, care se poate folosi fie la realizarea lumanarilor in recipiente sau pentru lumanarile in matrite. Este cea mai scumpa ceara de pe piata, pretul acesteia fiind de 2-3 ori ori mai mare decat cel al cearei de soia.

Ex: Kerax 2550/2555

 

CEARA DE COCOS

Ceara de cocos este una dintre cele mai noi tipuri de ceara de soia existente. Ea este extrasa din nuci de cocos, fiind o ceara naturala sustenabila. Aceasta ceara de cocos a castigat popularitate in randul producatorilor pentru ca are proprietati excelente de compatibilitate cu parfumurile si culorile, avand totodata o ardere curata, cu putina funingine. Pretul este similar cu cel al cearei de soia.

Ceara de cocos se poate folosi la:

  • Lumanari in recipiente – ex: Kerax Coconut Container 4135, EcoCoco Container, Cargill Nature Wax C6
  • Lumanari in matrita – ex: EcoCoco Pillar
  • Wax melts (tablete parfumate) – ex: EcoCoco Pillar

Un avantaj major la ceara de cocos este culoarea acesteia, care este alb pur, fiind mult mai facil de colorat decat ceara de soia care are o culoare putin galbuie, sau ceara de albine care este galbena.

 

CEARA DE PALMIER

Ceara de palmier este obtinuta din ulei de palmier si a fost considerata la un moment dat o optiune sustenabila, insa datorita cerintelor globale enorme de produse derivate din ulei de palmier, aceasta ceara este de regula nesustenabil si/sau cu diversi aditivi adaugati.

Ceara de palmier are un efect cristalizant si este o ceara foarte tare, care ajuta la demularea usoara a matritelor, daca o folositi pentru matrite.

Ceara de palmier se poate folosi la:

  • Lumanari in recipiente – ex: Cargill Nature Wax Elite 500
  • Lumanari in matrita – ex: Cargill Nature Wax Elite 300

 

CEARA DE RAPITA

Ceara de rapita este produsa prin hidrogenarea si intarirea uleiului ce se extrage din plata de rapita. Practic, este ulei de rapita intarit. Este una dintre cele mai noi tipuri de ceara fabricate, fiind o alegere perfecta daca doriti sa imbinati sustenabilitatea cu costuri avantajoase.

Un beneficiu major al acestui tip de ceara este compatibilitatea excelenta cu parfumurile si culorile, fiind cunoscut faptul ca aceasta ceara are capacitatea de a arunca puternic la cald si la rece aromele.

Ceara de palmier se poate folosi la:

  • Lumanari in recipiente – ex: Cargill Nature Wax C7, Kerawax 4170
  • Lumanari in matrita – ex: Rapeseed Wax 9522
  • Wax melts (Tablete parfumate) - Cargill Nature Wax Elite 600

 

Fiecare ceara are proprietatile ei, chiar daca este de acelasi tip – de ex, ceara de soia de la diferiti producatori poate avea temperaturi de amestecare parfumuri/turnare diferite sau procent de incarcare parfum diferit. Cititi cu atentie indicatiile producatorului si testati in loturi mici inainte de productie!

Xoxo,

R

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.