Cele mai frecvente probleme ce pot aparea in productia lumanarilor din ceara de soia
Ceara de soia, fiind o ceara naturala, are multe calitati, insa este si mai pretentioasa decat ceara minerala (parafina).
Ai realizat lumanari din ceara de soia insa nu arata foarte bine si vrei sa stii care ar putea fi cauzele problemelor si potentialele solutii? Atunci te afli in locul potrivit. In articolul de mai jos vom trata cele 15 mai des intalnite situatii.
- FROSTING – EFECT DE GHEATA
Frostingul sau aspectul de gheata care se formeaza pe lumanarile din soia este datorat formarii unor mici cristale pe suprafata cearei. Este un efect natural al acestui tip de ceara si va aparea la toate lumanarile in timp, insa trebuie sa intelegem faptul ca este doar o problema de aspect a lumanarii si nu afecteaza cu nimic performanta de ardere a lumanarii.
Amesteca ceara cu miscari lente
Amestecarea prea rapida si dinamica a cearei in procesul de topire poate facilita procesul de cristalizare, care conduce la aparitia frostingului.
Preincalzeste recipientele
Preincalzirea recipientelor poate reduce efectul de frosting sau il poate “intarzia”. Poti sa preincalzesti recipientele in cuptor la cea mai mica temperature sau cu un pistol cu aer cald, astfel ceara nu va avea un “soc termic” atunci cand ia contact cu peretii recipientului. Nu incalzi recipientele mai mult de 50 de grade si ai grija sa le manevrezi cu atentie atunci cand sunt calde.
Toarna la o temperatura mai mica
Turnarea cearei topite la o temperatura mai scazuta poate reduce efectul de cristalizare atunci cand ceara se solidifica. Poti sa ajustezi temperatura de turnare cu 5 grade, pana gasesti temperature potrivita.
Incetineste procesul de solidificare
Asigura-te ca lumanarile tale se solifica intr-un spatiu in care nu exista curenti la o temperatura ambientala constanta (21-25 grade).
- WET SPOTS – PETE UMEDE
Ceea ce par a fi pete umede pe marginea recipientului tau in realitate nu sunt pete, ci portiuni in care ceara s-a contractat si s-a dezlipit de peretele recipientului folosit. Aceste pete apar datorita faptului ca ceara s-a solidificat mai rapid in unele locuri si s-a desprins de pe peretele paharului. Este una dintre cele mai comune probleme de adeziune pentru lumanarile in recipiente. Nu afecteaza performanta de ardere a lumanarii. Daca estetic este o problema pentru tine, atunci poate fi ascunsa prin amplasarea etichetei de produs in locul cu pricina. Poti evita formarea petelor umede prin:
Curata si preincalzeste recipientele de sticla
Inainte de turnare, spala recipientele de sticla cu un sapun delicat si apa calduta, iar apoi usuca-le bine. Preincalzeste recipientul inainte de turnare la maximum 50 grade, proces benefic atat pentru pete umede, cat si pentru frosting.
Toarna ceara incet
Atunci cand torni ceara incet in recipientele preincalzite se minimizeaza sansele ca lumanarea sa prinda aer si sa nu se raceasca uniform. Este recomandat si sa bateti usor peretii recipientului dupa ce ati turnat ceara astfel incat in cazul in care aer a fost prins in ceara, acesta va iesi la suprafata.
Aseaza lumanarile la distanta una de cealalta
Atunci cand lasi lumanarile sa se solidifice pozitioneaza-le la 2-3 cm una de cealalta astfel incat fiecare lumanare sa aiba spatiu de racire. Daca pozitionezi lumanarile lipite, atunci suprafetele ce se lipesc se vor raci mult mai greu fata de restul lumanarii, formandu-se pete umede. Indicat ar fi ca suprafata pe care se racesc lumanarile sa nu fie solide (ex: blat de bucatarie, masa, etc), cu una aerata, avand in vedere ca acestea nu faciliteaza trecerea aerului pe fundul recipientelor. De asemenea, contraindicat este sa le pozitionezi si pe materiale precum marmura, granit, acestea fiind mereu reci, fortand astfel lumanarea sa se solidifice mult mai repede decat ar fi procesul in mod natural.
- SUPRAFETE DENIVELATE
Dupa procesul de racire al lumanarii, poate fi frustrant sa vezi suprafete denivelate, care nu sunt uniforme sau arata inestetic. Acest fenomen este destul de comun atunci cand lucrezi cu ceara de soia. Atunci cand ceara se raceste, in mod natural ea incepe sa se solidifice prin cristalizare. Intr-un scenariu ideal, aceste cristale s-ar usca lin si uniform. Insa, avand in vedere ca in procesul de solidificare pot aparea variatiuni de temperatura, sau ceara se solidifica prea repede, prea rapid sau contine mici bule de aer, suprafata ei va avea un aspect mai dur, de pamant uscat. Nu te stresa! Exista cateva solutii pe care le poti folosi pentru a avea suprafata cremoasa si neteda
Amesteca ceara cu miscari lente
Daca amesteci ceara intr-o maniera prea rapida, atunci poti crea bule de aer in ceara topita care conduc la imperfectiuni ale lumanarii. Daca observi ca exista bule mici de aer prinse in ceara, loveste usor recipinetului pentru a elibera aerul prins.
Regleaza-ti temperature de turnare
Uneori pentru a identifica reteta perfecta care sa imbine: ceara, fitilul, uleiul parfumat, colorantul, recipientul, trebuie sa faci cateva teste de productie. Daca supravetele nu sunt netede, incepe prin a ajusta cu +/- 5 grade temperatura de turnare.
Acopera imperfectiunile cu un strat suplimentar de ceara
Atunci cand torni lumanari, mai ales daca ai o problema in ceea ce priveste suprafata inestetica, este foarte indicat sa pastrezi ceva ceara pentru a turna un strat subtire, suplimentar, pe care sa o retopesti si sa o torni dupa ce lumanarea ta s-a solidificat. Aceasta tehnica se numeste “turnare dubla”.
Topeste suprafata cu un pistol cu aer cald
Imperfectiunile minore pot fi rezolvate cu un pistol cu aer cald, pe care il gasesti la orice magazine de bricolaj. Porneste pistolul cu aer cald pe cea mai mica viteza si tine-l deasupra suprafetelor pe care doresti sa le corectezi. Nu necesita foarte mult timp, 10-15 secunde sunt suficiente sa se topeasca un strat fin de ceara care, la solidificare, va arata perfect. Aceasta metoda este cea mai simpla si eficienta si astfel preferata de producatorii de lumanari.
- FISURI IN SUPRAFATA LUMANARII
Gasirea unei fisuri foarte subtiri intr-un cerc de aproximativ 2cm de la fitil este comuna. Aceasta este cauzata de combinatia dintre ceara care se contracta usor in timp ce se raceste si bulele de aer foarte mici blocate in partea de jos a recipientului. Dupa ce ceara se intareste, ea se latese putin acolo unde bulele de aer au lasat un spatiu gol. Majoritatea oamenilor nu vor observa acest lucru si nu afecteaza arsul lumanarii.
Loveste usor marginile recipientului
Este recomandat sa bateti usor peretii recipientului dupa ce ati turnat ceara astfel incat in cazul in care aer a fost prins in ceara, acesta va iesi la suprafata.
Inalta pozitia de racire a recipientului
Inaltați lumanarile in timp ce se racesc prin a le pune pe un suport metalic pentru racire. Suprafetele solide pot indeparta caldura din partea de jos a lumanarii, cauzandu-i racirea prea rapida. O circulatie mai mare a aerului sub lumanare va ajuta la o racire mai uniforma
Regleaza-ti temperature de turnare
Uneori pentru a identifica reteta perfecta care sa imbine: ceara, fitilul, uleiul parfumat, colorantul, recipientul, trebuie sa faci cateva teste de productie. Daca supravetele nu sunt netede, incepe prin a ajusta cu +/- 5 grade temperatura de turnare.
Topeste suprafata cu un pistol cu aer cald
Imperfectiunile minore pot fi rezolvate cu un pistol cu aer cald, pe care il gasesti la orice magazine de bricolaj. Porneste pistolul cu aer cald pe cea mai mica viteza si tine-l deasupra suprafetelor pe care doresti sa le corectezi. Nu necesita foarte mult timp, 10-15 secunde sunt suficiente sa se topeasca un strat fin de ceara care, la solidificare, va arata perfect. Aceasta metoda este cea mai simpla si eficienta si astfel preferata de producatorii de lumanari
- SUPRAFETE NEUNIFORME DUPA ARDERE
Suprafetele neuniforme aparute dupa arderea unei lumani din ceara de soia sunt cauzate de faptul ca ceara topita in bazinul de topire se raceste si se solidifica la temperaturi neregulate. Acest lucru este o caracteristica a cearii de soia si nu este un semn ca ai facut ceva gresit. Mai mult, aceasta este dovada ca ceara folosita este naturala, de soia. Nu afecteaza performanta arderii lumanarii. In cazul in care nu iti place esthetic acest efect rugos, atunci poti folosi un blend de ceara de soia cu parafina.
- TRANSPIRAREA LUMANARII
In zilele de dupa ce lumanarea ta s-a racit, este posibil sa observi uneori ca exista o cantitate semnificativa de lichid pe suprafata lumanarii tale, precum si o aroma foarte puternica. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de transpirare, scurgere sau sangerare a aromei. De obicei, scurgerea este cauzata de adaugarea unei cantitati prea mari de ulei parfumat sau de adaugarea aromei la o temperatura prea scazuta si neomogenizarea celor 2 ingrediente. Temperaturile corespunzatoare si cantitatile de ulei parfumat asigura o imbinare completa a aromei cu ceara. Daca aroma nu se leaga corect, aceasta va incepe sa se separe de ceara si sa se ridice la suprafata lumanarii sau, in unele cazuri, sa se aseze la fundul lumanarii.
Amesteca uleiul parfumat la temperaturile indicate
Fiecare tip de ceara are temperaturile sale de amestecare cu ulei parfumat. In general, recomandatbil este amestercarea celor 2 ingredinete intre 70-80 grade. Daca uleiul parfumat este mai vascos, poti adauga la o temperature mai mare, astfel incat sa asiguri mixul.
Amesteca 2 minute
Dupa ce ai adaugat uleiul parfumat, amesteca cel putin 2’ (pe ceas) pentru a omogeniza mixul si pentru a permite uleiului parfumat sa se imbine cu ceara. Daca nu se amesteca un timp sufficient, atunci uleiul parfumat nu va fi incorporat de ceara, afectand aruncarea la cald/rece.
Ajusteaza procentul de ulei parfumat
Mai mult ulei parfumat nu inseamna o lumanare mai puternic mirositoare, ci, din contra, poate afecta atat arderea, cat si aruncarea mirosului la cald/rece. Toate cerurile au o incarcatura maxima de ulei parfumat, in general fiind 6-8%. Nu este recomandat sa folosesti mai mult de 10%, chiar daca producatorii cearei mentioneaza ca este acceptabil.
- FUM SI FLACARA MARE
In timp ce arzi o lumanare, este posibil sa observi fum care vin de la flacara. Acest lucru este normal. Orice lucru care arde va produce fum, dar o lumanare bine facuta nu va produce exces de fum vizibil. Daca observi o cantitate mare de fum provenind de la flacara, acesta poate fi un semn ca trebuie sa ajustezi procesul si/sau materialele utilizate.
Verifica dimensiunea si seria fitilului
Desi este normal sa existe putin fum, excesul de fum poate indica faptul ca folosesti o dimensiune gresita a fitilului. Daca vezi un fum gros si constant provenind de la flacara, pufuri mari de fum, fum care se ridica neincetat de la fitil sau recipientul tau aduna o pelicula neagra in jurul marginilor, toate acestea sunt semne ca trebuie sa alegi un fitil mai mic. Asigura-te ca verifici si ca folosesti un fitil din seria recomandata pentru tipul de ceara pe care il folosesti.
Ajusteaza procentul de ulei parfumat
Daca % de ulei parfumat este prea mare, flacara poate arde excesul de ulei care nu a reusit sa se lege de ceara, creand un fum mai dens si intunecat decat in mod obisnuit. Incarcarea maxima cu ulei parfumat nu este necesara. Majoritatea aromelor vor fi suficient de puternice la 6-8%, dar nu ar trebui sa folosesti mai mult de 10%, chiar daca ceara ta indica ca poate suporta mai mult.
Schimba seria de fitile
Daca ai incercat o marime mai mare/mica a fitilurilor si nu observi o imbunatatire a arderii, atunci schimba seria fitilelor folosite. De asemenea, trebuie sa verifici si componenta fitilelor, cele naturale, organice, in general emit mai putin fum decat cele ce au si componente minerale.
- FORMAREA TUNELULUI
Tunelarea apare atunci cand fitilul lumanarii consuma prea mult combustibil (ceara + aroma) prea repede. In loc sa se formeze incet un bazin de topire larg care se intinde pana la marginile recipientului, se formeaza un bazin de topire ingust in centrul lumanarii si arde rapid in jos, lasand o cantitate mare de ceara netopita pe peretii recipientului.Pentru tunelare exista doua posibile rezolvari:
Creste dimensiunea fitilului
Daca dimensiunea fitilului este prea mica, atunci el nu poate sustine o ardere complete pana la margine si astfel nu face bazinul de topire complet. Daca se formeaza tunel, atunci incearca sa cresti dimensiunea fitilului cu 1-2-3 dimensiuni (in functie de cat de mic este tunelul) pana cand gasesti fitilul potrivit.
Descreste dimensiunea fitilului
Daca fitilul este prea mare, atunci el va consuma prea mult combustibil prea repede, generand prea multa caldura si topind prea rapid lumanarea si formand tunel. Este mai putin probabil ca un fitil prea mare sa formeze tunel, el va forma, in general, un bazin de topire mai mare, insa poate fi o cauza a tunelarii. In acest caz, poti sa alegi o dimensiune mai mica a fitilului.
- FORMAREA CIUPERCII FITILULUI
Forma de "ciuperca" este uneori observata la capatul fitilului unei lumanari dupa ardere, fiind rezultatul acumularii de carbon. Acest lucru se intampla atunci cand flacara consuma mai mult combustibil (ceara + aroma + colorant) decat poate arde. Este o situatie obisnuita, dar exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a rezolva aceasta situatie:
Foloseste mai putin ulei parfumat/colorant
Folosind mai putin ulei parfumat si colorant poate asigura faptul ca flacara lumanarii tale consuma intr-un mod eficient prin fitil materia prima. Tine minte, recomandat nu este sa folosesti maximum de % de ulei parfumat pentru a avea miros la cald/rece, ci o cantitate moderata (6-8%); folosind in % mai mare poate avea efect fix invers.
Taie fitilul intre arderi
Unele serii de fitile sunt mai predispuse sa formeze ciuperca decat altele. Intre arderi, taie mereu fitilul 0,5-1 cm. Ai grija sa nu tai fitilul prea mic – el trebuie sa ramana la 0,5 cm inaltime, astfel incat sa isi pastreze capacitatile de ardere.
Descreste dimensiunea fitilului
Daca fitilul este prea mare, atunci el va consuma prea mult combustibil prea repede si va genera fum in exces, acumulandu-se in varful fitilului dioxid de carbon si formand ciuperca. O rezolvare este sa alegeti o dimensiune mai mica a fitilului, insa atentie ca aceasta sa nu fie prea mica si sa formeze tunel.
Lasa lumanarea sa arda suficient
Pentru a se topi ceara pana la margine, cearei ii trebuie timp. Asigura-te ca ii acorzi suficient timp. In general, bazinul de ceara ar trebui sa fie cam 2 – 2,5 cm/ora. Astfel, daca ai un recipient de 7 cm diametru, bazinul de ceara ar trebui sa fie complet in aprox 3 – 4h.
- PROBLEME DE OMOGENIZARE A INGREDIENTELOR
Daca ceara nu este incalzita la o temperature destul de ridicata pentru ca particulele de ceara sa se deschida, atunci uleiul parfumat s-ar putea sa nu se integreze cu aceasta si, in procesul de solidificare, acesta sa se lase pe fundul recipientului. Aceasta problema poate cauza miros la cald/rece foarte slab. Atunci cand uleiul parfumat este amestecat la temperature optima (70-80 grade), atunci el se omogenizeaza cu ceara lichida si, la ardere, va arunca miros intr-un mod constant si uniform.
- CEARA UMEDA
Ceara de soia este o ceara naturala care poate varia de la lot la lot. Uneori ea va fi sub forma de fulgi, de granule, care uneori din cauza temperaturii ambientale se vor lipi, iar uneori vor fi foarte uscati. Nu ai de ce sa te ingrijorezi daca se intampla acest lucru si poti urma pasii standard de productie a lumanarilor. Poti incalzi ceara la 85 de grade pentru ca excesul de apa sa dispara din compozitie.
- BULE DE AER IN CEARA
In timpul productiei, uleiul de soia care devine ceara este amestecat continuu si intr-un mod mai dinamic si uneori aer este prins in compozitie. Uneori, cand ceara este prelucrata in fulgi, acest aer este eliberat, insa este posibil sa si ramana bule de aer captive in ceara.
Amesteca ceara cu miscari lente
Daca amesteci ceara intr-o maniera prea rapida, atunci poti crea bule de aer in ceara topita care conduc la imperfectiuni ale lumanarii. Daca observi ca exista bule mici de aer prinse in ceara, loveste usor recipinetului pentru a elibera aerul prins.
- CEARA DECOLORATA
Fie ca adaugi culoare lumanarilor sau le lasi fara colorant, ele vor fi afectate la un moment dat de lumina naturala si/sau artificiala. La fel cum lumina soarelui poate transforma tesaturile albe in galbene sau poate duce la decolorarea culorilor stralucitoare, lumanarile fara colorant vor incepe sa ingalbeneasca, iar ceara colorata va pierde in cele din urma intensitatea culorii. Aromele cu continut ridicat de vanilina si multe arome citrice pot determina ceara sa dezvolte o nuanta galbena in termen de 24 de ore dupa solidificare. Aromele cu cantitati mici de vanilina si aromele florale pot cauza o ingalbenire treptata in timp.
Ingalbenirea lumanarilor nu afecteaza performanta de ardere. Daca din punct de vedere estetic nu preferi acest aspect, atunci foloseste uleiuri parfumate cu un grad mic de vanilina sau poti adauga in ceara colorant alb. Tine minte ca fiecare ulei parfumat are o culoare (unele mai inchise altele mai deschise) ce pot afecta culoarea cearei. Ceara naturala de soia nu este alb pur oricum, ea are o culoare putin unturie.
- GAURI IN CEARA
Asa cum am povestit pana acum, aerul poate fi prins in moleculele de ceara si, la solidificare, eliberat, creand diverse probleme. Atunci cand lumanarea se solidifica, aerul iese la suprafata si este eliberat. Uneori, daca suprafata lumanarii se solidifica inainte ca aerul sa fie eliberat, este prins in lumanare. Pe masura ce ceara se intareste, buzunarul de aer creaza un gol in lumanare si suprafata care este deasupra se va prabusi. Uneori aceste gauri pot fi foarte mici, alteori pot avea si 2-3 cm adancime.
Acopera imperfectiunile cu un strat suplimentar de ceara
Atunci cand torni lumanari, mai ales daca ai o problema in ceea ce priveste suprafata inestetica, este foarte indicat sa pastrezi ceva ceara pentru a turna un strat subtire, suplimentar, pe care sa o retopesti si sa o torni dupa ce lumanarea ta s-a solidificat. Aceasta tehnica se numeste “turnare dubla”.
Topeste suprafata cu un pistol cu aer cald
Gaurile in ceara pot fi rezolvate cu un pistol cu aer cald, pe care il gasesti la orice magazine de bricolaj. Porneste pistolul cu aer cald pe cea mai mica viteza si tine-l deasupra suprafetelor pe care doresti sa le corectezi. Nu necesita foarte mult timp, 10-15 secunde sunt suficiente sa se topeasca un strat fin de ceara care, la solidificare, va arata perfect. Aceasta metoda este cea mai simpla si eficienta si astfel preferata de producatorii de lumanari.
- FITIL NECENTRAT
Centrarea fitilul este esentiala pentru o ardere corecta a lumanarii. Daca fitilul este amplasat prea departe de centru, atunci arderea se va realiza predominant pe acea parte, nepermitand lumanarii sa faca un bazin de ceara complet topit. De asemenea, daca fitilul este prea aproape de marginea recipientului, atunci acesta se va supraincalzi si exista posibilitatea de a se crapa.
Foloseste unelte de centrare
Folosind unelte specifice pentru centrarea fitilului va fi mult mai usor sa te asiguri ca fitilul tau este pozitionat corect. Aceste unelte sunt foarte utile si cand vorbim de o lumanare cu diametru mai mare care necesita mai multe fitile, asigurand spatierea corecta intre ele
Creaza-ti propriul instrument de masurare
Daca nu ai posibilitatea de a achizitiona niste unelte specifice pentru centrarea fitilelor, iti poti crea tu propriile instrumente. Ce iti trebuie? O foaie de hartie, o imprimanta si o foarfeca. Realizeaza un cerc cu diametrul recipientului tau intr-un program de editare – poate fi si power point, word, Canva, Adobe, etc. realizeaza un cerc mai mic in mijlocul cercului mare, centrat. El ar trebui sa aiba aprox 2 cm diametru, pentru a permite talpii fitilului sa intre prin el.
Printeaza acest model si decupeaza-l pe marginile cercurilor, obtinand astfel un instrument homemade pe care il poti folosi de cate ori ai nevoie.
Foloseste betisoare de centrare
Dupa ce ai lipit talpa fitilului pe mijlocul recipientului, poti folosi betisoare de centrare pentru a te asigura ca in lungimea lui, fitilul va fi pozitionat drept.