Cum sa faci lumanari parfumate in recipient pas cu pas
Buna, eu sunt Mihaela de la Candle & Relax Boutique si in cele ce urmeaza voi explica procesul pas cu pas pentru a realiza o lumanare parfumata in recipient. Lumanarile emana o lumina si o caldura aparte, ofera acea stare de bine si de relaxare dupa care toti tanjim in ultimul timp si pot creea o atmosfera de poveste acolo unde sunt aprinse. Iubesc lumanarile de cand ma stiu, iar acest hobby s-a transformat usor intr-o mica afacere de familie!
Materiale necesare:
- Ceara de soia speciala pentru recipient – eu lucrez cu NatureWax C3 Cargill, iar sfaturile fac referire strict la acest tip de ceara.
- Ulei parfumant
- Fitil – tipul de fitil folosit de mine este cel cerat.
- Colorant (optional)
- Pistol de lipit sau etichete dublu-adezive pentru fixarea fitului
- Recipient ambra 120ml – curat, degresat, fara urme de grasime sau reziduri.
- Cantar de bucatarie
- Lingura
- 2 vase din inox pentru a topi ceara
- Termometru
- Sursa de caldura, aragaz sau plita electrica – eu folosesc topitor de ceara, dar mult timp am topit ceara pe baie de aburi.
- Suport pentru fixarea fitilului
- Dupa ce am toate materiale de mai sus, pregatesc spatiul de lucru. Acesta este o suprafata plana si curata.
- Masor cantitatea de ceara de care am nevoie. Cum fac acest lucru? Umplu recipientul cu ceara si dublez cantitatea. In recipientele ambra intra aprox 90gr de ceara, procentul de uleiul parfumat il folosesc intr-o concentratie de 8%. Conform formulei, rezulta o cantitate de ceara de 83.33gr cu un adaos de ulei parfumant de 6.66gr.
- Ceara de soia nu se topeste direct pe aragaz sau plita electrica, ci se foloseste tehnica bain-marie (se pune un vas cu apa pe aragaz, iar in acesta se adauga vasul care contine ceara de soia cantarita). Se amesteca pana cand ceara ajunge la temperature de 75-80 ℃, procesul de topire dureaza in jur de 10 minute. Dupa ce a ajuns la acesta temperatura, se ia de pe foc si se lasa cateva minute la racit pana ajunge la 60-65 ℃. In cazul in care doriti sa folositi colorant, recomandarea este sa il amestecati cu ceara la temperatura cea mai inalta (75-80 ℃) astfel incat colorantul sa se dizolve complet in ceara.
- Cat timp ceara se raceste, fixez fitilul in borcanul curat, ajutandu-ma de pistolul de lipit sau de etichetele dublu adezive. Fitilul se alege in functie de diametrul recipientului - calitatea lumanarii depinde in mare parte de alegerea fitilului corect. Daca fitilul este ales gresit, lumanarea va face tunel si nu va arde uniform. Majoritatea furnizorilor au pe site detalii tehnice cu privire la tipul de fitil recomandat in functie de ceara folosita si de diametrul recipientului. Dupa multe teste am gasit fitilul ideal pentru acest tip de recipient, folosesc doar fitil TCR cerat. Nu uitati, densitatea uleiului parfumat si ceara folosita pot influenta modul de ardere al fitilului. Testati pana gasiti reteta potrivita pentru voi.
- Adaug uleiul parfumant cand ceara a ajuns la temperatura de 60-65 ℃, amestec timp de doua minute pentru omogenizarea ingredientelor. Nu amestec nici rapid dar nici lent, ci la o viteza constanta, astfel incat sa evit formarea bulelor de aer in ceara. Las ceara sa se aseze 2-3 minute, iar apoi o torn in recipientul ambra ales.
- Turnarea este lenta, pentru a evita formarea buleleor de aer. Centrez fitilul cu ajutorul suportului pentru fitile, ma pot ajuta si de un cleste de rufe sau de doua bete de lemn,(gen bete de frigarui sau bete chinezesti).
- Las la maturat lumanarea de soia timp de 14 zile, astfel incat sa imprastie, atat la cald, cat si la rece, cel mai frumos parfum.
Enjoy,
Mihaela